Zonnepanelen worden steeds goedkoper

Zonnepanelen kopen of leasen

Je energierekening is een flinke kostenpost. Per maand maak je al gauw een paar honderd euro over naar je energieleverancier. En dat is eigenlijk heel zonde, want je kan ook heel gemakkelijk zelf energie opwekken met zonnepanelen! Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar je bent ook nog eens duurzaam bezig. Win-win dus!

Zonnepanelen: steeds goedkoper

zonnepanelen bieden de relatief goedkope mogelijkheid om zelf stroom op te wekken. De prijzen van pv-panelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald en de technologische ontwikkelingen in de zonnepanelenindustrie gaan razendsnel, waardoor het rendement van zonnepanelen steeds hoger wordt. Wil je een zonnestroomsysteem kopen, dan profiteer je nu bovendien van veel financiële voordelen, zoals de teruggave van btw op de aanschafkosten.

Gemiddelde kosten voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Grofweg wordt er onderscheid gemaakt tussen twee varianten: polykristallijne (blauwe) panelen en monokristallijne (zwarte) panelen. Zwarte panelen zijn doorgaans iets duurder dan de blauwe variant, maar hebben bij direct zonlichtinval wel een iets hogere opbrengst.

Een zonnepaneel dat op een dak op het zuiden ligt, levert gemiddeld zo’n 230 kWh per jaar op. Een gemiddeld gezin verbruikt op jaarbasis ongeveer 3.500 kWh. Er zijn dus ongeveer 15 zonnepanelen nodig om het verbruik van een gemiddeld gezin op te wekken. Afhankelijk van het type zonnepanelen ligt de aanschafprijs voor een systeem van 15 zonnepanelen tussen de €4.000 en €6.500.

Voordelen van zonnepanelen

Dat je met zonnepanelen veel geld kan besparen, is voor veel mensen de doorslaggevende reden om een zonnestroomsysteem te laten installeren op hun dak. Maar zonnepanelen hebben nog veel meer voordelen:
• Zonnepanelen zorgen al gauw voor een besparing van 65% op je energierekening. Dat kan oplopen tot meer dan €1.000 per jaar!
• Zonnepanelen gaan ongeveer 30 jaar mee, terwijl de gemiddelde terugverdientijd 5 tot 8 jaar is. Dat betekent dat je nog 22 tot 25 jaar profiteert van gratis stroom.
• Je hebt geen last meer van stijgende energieprijzen. Een prettig idee!
Energie die door zonnepanelen opgewekt is, is 100% duurzaam en dus goed voor het milieu.
• Zonnepanelen zorgen ervoor dat je huis meer waard wordt, onder andere doordat ze bijdragen aan een beter energielabel.
• Het is mogelijk om de btw op zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit scheelt al snel een paar honderd euro op de aanschafkosten.

Niet investeren? Kies dan voor zonnepanelen huren!

Zonnepanelen leveren goedkope stroom, maar niet iedereen kan of wil een grote investering doen om een zonnestroomsysteem te kopen. Daarom kan je nu ook zonnepanelen leasen! Als je een zonnestroomsysteem least hoef je geen grote investering te doen, maar betaal je gedurende een bepaalde periode een maandelijks leasebedrag. Doorgaans valt dat maandelijkse bedrag lager uit dan de besparing die het je oplevert (je hoeft immers veel minder stroom af te nemen van je energieleverancier), waardoor je toch op maandelijkse basis gemiddeld enkele tientallen euro’s bespaart.