Tips om te besparen op je stookkosten

stookkosten besparenTips om te besparen op je stookkosten

Als je geld wilt besparen dan is dat op verschillende manieren mogelijk. Zo kan je iets dat je nodig hebt zo goedkoop mogelijk aanschaffen, het is natuurlijk ook mogelijk om iets juist niet aan te schaffen als je het niet perse nodig hebt. Een andere mogelijkheid is om ergens minder van te gebruiken. Deze laatste optie is wat we eens nader gaan bekijken en dan met name het besparen op energieverbruik in onze woning.

Energierekening

In de meeste huishoudens in Nederland bepaald de energierekening een groot deel van de maandelijkse uitgaven. Het is vooral de gasrekening die snel oploopt tot een flink bedrag. Zeker in huishoudens met meerdere personen gaat het gasverbruik snel omhoog door het verwarmen van het huis en water. Uiteraard kunnen we in ons koude kikkerlandje niet zonder een goed verwarmd huis of een warme douche in de ochtend. Manieren om te besparen op deze kosten kan dan ook een flinke besparing opleveren, omdat de energierekening één van de grootste maandelijkse uitgaven zijn.

Bespaartips Energie

In dit artikel zetten we een aantal tips op een rijtje waarmee je minder energie in huis verbruikt en je dus een flinke besparing op de energierekening kunt realiseren.

Energie zuinige HR ketel

De grootste energiekosten worden veroorzaakt door het gasverbruik en deze lopen snel op door het gebruik van de verwarming in huis en het opwarmen van water voor bijvoorbeeld de douche. Als je effectiever kan verwarmen dan levert dit een besparing op qua energie. Een nieuwe HR ketel gebruikt vele malen minder energie dan een verouderde ketel. De ketel door een loodgieter laten vervangen levert een besparing op voor de energierekening en door deze besparing verdien je de investering voor de nieuwe ketel vanzelf weer terug.

Goed onderhoud

Om energiezuinig je huis te verwarmen is het ook belangrijk dat de verwarming goed onderhouden wordt. Je kan hiervoor een onderhoudscontract bij een loodgieter afsluiten voor een klein maandelijks bedrag waarbij je CV ketel regelmatig wordt onderhouden en de verwarming ontlucht. Zelf kan je er ook voor zorgen dat de radiatoren stofvrij blijven zodat deze de warmte beter geleidt.

Andere bespaartips

Andere tips die een besparing op je energierekening kunnen realiseren zijn bijvoorbeeld: niet onnodig deuren open laten staan en een slimme thermostaat aanschaffen. Probeer ervoor te zorgen dat je enkel de kamers in huis verwarmt waar je de meeste tijd besteedt. Een slimme thermostaat kan je van tevoren instellen zodat je huis zo effectief mogelijk wordt verwarmt.