Besparen met energie doe je zo

Slim geld besparen

Slim geld besparen met energie doe je zo

Waarom zou je geld betalen voor energie die je niet verbruikt? Of waarom ga je voor dezelfde energie bij jouw energieleverancier meer betalen wanneer je voor dezelfde energie bij een andere leverancier minder hoeft te betalen? Vijf handige tips om geld te besparen door energie te besparen.
Ga bewust om met energie
Weet je eigenlijk hoeveel apparaten er in je huis staan? Of hoeveel energie je elke maand in totaal verbruikt? Staat de televisie uit als je hem niet gebruikt? Heb je een tweede koelkast die je constant laat aanstaan maar die eigenlijk niet nodig is? Ga zelf eens na wat je doet in huis en of alle energie die jij verbruikt, ook echt nuttig besteed wordt.

Weet welke apparaten veel gebruiken

De koelkast, computer en televisie zijn van die apparaten die veel energie verbruiken. Hoe ouder de apparaten, hoe milieuonvriendelijker ze over het algemeen zijn. Doordat ze veel verbruiken zijn hier mogelijk ook de grootste besparingen te behalen. Het is natuurlijk zonde om je televisie constant in het stopcontact te laten zitten als je hem gebruikt. Een decoder bijvoorbeeld kan al makkelijk €40 per jaar kosten. En hoeveel uur op jaarbasis staat hij aan? Je moet misschien even wachten voordat je televisie kunt kijken totdat alles is opgestart, maar uiteindelijk bespaart het je wel geld. Ook met een koelkast kun je geld besparen. Door te kiezen voor een koel/vries-combinatie in plaats van twee losse apparaten (als het huishouden dat toelaat), niet te lang de deur open te laten staan en te letten op het energielabel bij aankoop, is het makkelijk geld te besparen.

Stap over naar een andere energieleverancier

Heb jij het al eens gedaan? Overstappen energie Waarom zou je meer voor je energie betalen als je voor hetzelfde ook minder kwijt hoeft te zijn? Met behulp van een energievergelijker kun je makkelijk leveranciers met elkaar vergelijken en zo de goedkoopste uitkiezen. Wel zo makkelijk!

Kies voor een slimme meter

Misschien heb je er al een in huis, dan heb je vast al ontdekt hoeveel energie verbruikt. Een slimme meter is een ideaal hulpmiddel dat je bewust maakt van je verbruik en je er wellicht ook mee helpt te zien waarop je zou kunnen besparen. Bovendien kun je zien hoeveel energie je zonnepanelen, als je die hebt, opleveren én hoeveel energie u teruglevert aan het net.

Doe aanpassingen in huis

Dubbele beglazing heeft tegenwoordig bijna elk huis wel. Maar hoe zit het met je isolatie? En heb je een zonneboiler of zonnepanelen? Deze zaken laten aanpassen vormen een grote investering, maar zorgen op termijn voor besparingen. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.