Basiszorgverzekering weer duurder..

Basiszorgverzekering weer duurder..

Alles wat je moet weten over de basiszorgverzekering

Iedereen heeft er een: een zorgverzekering. Iedereen is verplicht om minimaal een basiszorgverzekering afgesloten te hebben. Maar wat valt er eigenlijk allemaal onder de basisverzekering en hoe zit deze precies in elkaar?

Wat zit er in het basispakket?

De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Het Nederlandse basispakket is vergeleken met andere landen heel uitgebreid. In het basispakket vallen onder andere de kosten voor zorg van bijvoorbeeld het ziekenhuis, apotheek, psychiater en natuurlijk de huisarts. Er worden ook dingen vergoedt die u eigenlijk misschien niet nodig heeft, zoals kraamzorg. Iedereen betaald een beetje mee aan de mensen die deze zorg wel nodig hebben. Ondanks dat in eigenlijk alle basispakketten hetzelfde zijn is de prijs niet hetzelfde bij alle zorgverzekeraars. Het is dus verstandig om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zorgverzekeringen vergelijken kan bijvoorbeeld op .
Overstappen.nl/zorgverzekering

Acceptatieplicht

Alle zorgverzekeraars in Nederland hebben te maken met het acceptatieplicht voor de basiszorgverzekering. Dat wil zeggen dat iedere zorgverzekeraar je altijd moet accepteren voor een basisverzekering, ongeacht je leeftijd, geslacht of gezondheidstoestand. Dit geldt alleen voor een basisverzekering en niet voor een aanvullende verzekering.

Het eigen risico

In 2016 is het eigen risico voor de basisverzekering vastgesteld op 385 euro. Dit wil zeggen dat de verzekerde de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Vaak kan je er ook voor kiezen om het een eigen risico hoger te maken. Dit kan veel geld opleveren, als je bijvoorbeeld jong en gezond bent. Een hoger eigen risico betekent namelijk een lagere premie per maand. Het eigen risico kan maximaal verhoogt worden tot 885 euro. Voor het jaar 2017 is de verwachting dat het verplichte eigen risico zal stijgen naar rond de 500 euro. De zorgverzekering zal in 2017 dus weer duurder worden voor iedereen in Nederland.

Polisvoorwaarden

Elke zorgverzekeraar kent heeft poliswaarden, dit is eigenlijk een hele uitgebreide lijst met alles wat de zorgverzekeraar wel en niet vergoedt. Wanneer je een basiszorgverzekering afsluit is dit nog niet heel erg van belang, omdat hetgeen dat vergoedt wordt bij iedere zorgverzekeraar overeenkomt, maar wanneer je een aanvullende verzekering af gaat sluiten is het slim om hier goed op te letten.