Facebook komt met eigen digitale munteenheid

Facebook komt met eigen digitale munteenheid

De nieuwe munteenheid van Facebook, de Libra, zal snel toegevoegd worden aan de lijst van valuta van brokers als Bitvavo. Wat is de visie van Facebook met deze nieuwe munteenheid, en hoe zal het verschillen van de bestaande alternatieven? Dat zijn de vragen op de lippen van alle digitale beleggers.

Het einde van papiergeld

Facebook wil dat de nieuwe cryptocurrency papiergeld en zelfs creditcards gaat vervangen. Het doel is om een efficiënter betalingssysteem te creëren dat rechtstreeks vanuit je apps te gebruiken is. Het gaat vooral om alledaagse transacties zoals het overmaken van geld aan vrienden of familie en het kopen van producten of diensten.

Facebooks stelt zich voor dat de Libra fungeert als valuta voor migrerende werknemers en bevolkingsgroepen in de ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot reguliere banken. Door een eenvoudig alternatief te bieden voor contant geld, kan Libra mensen helpen hun geld veilig en toegankelijk te beheren – zelfs zonder banken.

Niet zo transparent

In veel opzichten is de Libra vergelijkbaar met andere cryptocurrencies – kijk voor een volledige lijst op de site van Bitvavo. De Libra is opgebouwd uit blockchains, en wordt ondersteund door een reserve om de impact van prijsvolatiliteit te verminderen.

Het is de bedoeling dat Libra gaat functioneren als digitaal geld, dit in tegenstelling tot de overwegend speculatieve functie van de huidige cryptocurrencies. De Libra is dan ook zodanig ontworpen dat het snelheid en efficiëntie kan garanderen.

Libra is gebaseerd op een blockchain zonder de blokken of strings. Hoewel deze blockchain technisch vergelijkbaar gestructureerd is, functioneert ze wezenlijk anders. Er wordt gewerkt met validators in plaats van het bekende gedistribueerde controle netwerk. Het is een centrale structuur die alle transacties in de loop van de tijd registreert.

Dit validatie netwerk bestaat uit 27 bedrijven die in Libra geïnvesteerd hebben – waaronder grote namen zoals Visa, MasterCard, PayPal, eBay, Uber en Vodafone.