Energierekening omlaag, maar hoe dan?

Maandelijkse energie rekening

Flink besparen op de maandelijkse energierekening

Van de maandelijkse energiekosten in Nederlandse huishoudens is gas veruit de grootste onkostenpost. Driekwart van het gasverbruik gaat op aan de verwarming in huis. Vrijwel iedere woning in Nederland is voorzien van een centrale verwarming en door het koude klimaat in ons land kunnen we ook zeker niet zonder. Doordat deze centrale verwarming zo’n groot deel van de energiekosten bepaald is slim omgaan met het verwarmen van ons huis een goede mogelijkheid om flink wat geld te besparen op onze maandelijkse uitgaven en zo voor goedkope energie te kiezen.

Hoe werkt de verwarming in huis

De meeste huizen in Nederland zijn voorzien van een centrale verwarming. Dit is een systeem waarbij er warm water door de radiatoren van het huis wordt gepompt om het huis warm te houden. Het hete water in de radiatoren straalt hitte uit die zodoende het huis verwarmen. Dit water wordt verwarmd door een centrale verwarmingsketel, ook wel CV-ketel genoemd. Een cv-ketel werkt op aardgas of stookolie. In Nederland is dit vrijwel altijd aardgas. Het is vooral deze ketel waarop de meeste energie bespaart kan worden door ervoor te zorgen dat deze optimaal functioneert.

Hoogrendementsketel

Wanneer je nog een oudere cv-ketel in huis hebt dan is het zeker de moeite waard om deze te laten vervangen door een hoogrendementsketel. Dit soort ketel, die ook wel bekend staat als een HR ketel, zorgt voor een hoger rendement in het verbruik van energie om het huis te verwarmen. De besparingen die dit oplevert lopen dermate snel op dat je een investering voor een nieuwe cv-ketel in snel tempo weer terug zal verdienen. Na deze periode houdt je iedere maand een flinke besparing op de energierekening over die je voor andere doeleinden kunt gebruiken.
Een nieuwe CV ketel kan bij je in huis worden geïnstalleerd door een professionele CV monteur . Deze monteur kan ook het onderhoud aan de ketel verzorgen. Wat ook een besparing op de energiekosten oplevert.

CV ketel onderhoud

Bij de meeste loodgietersbedrijven kan er voor een klein maandelijks bedrag een onderhoudscontract worden afgesloten voor het onderhoud aan de CV ketel. Om de zoveel tijd komt er dan een CV monteur bij je thuis langs om de CV ketel te onderhouden en weer optimaal af te stellen. Dergelijk onderhoud zorgt ervoor dat de ketel met een zo hoog mogelijk rendement het huis blijft verwarmen en houdt het energieverbruik van de verwarming laag. Hierdoor blijven de maandelijkse energiekosten zo laag mogelijk.